Abaaoud nincs a letartóztatottak között
2015.11.19
Abaaoud nincs a letartóztatottak között
Abdelhamid Abaaoud, a múlt heti párizsi merényletek feltételezett szervezője és Salah Abdeslam, a szökésben lévő és körözés alatt álló merénylő nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között - közölte Francois Molins francia államügyész.

Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt. A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva - további részletek közlése nélkül - azt jelentette, hogy Abaaoud halott. A francia hírportáloknak és televízióknak ezt nem tudták megerősíteni rendőrségi források. A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Az i-Télé hírtelevízó szerint ő Abaaoud unokatestvére. A hírcsatorna úgy tudja, hogy a rendőrök a törmelékek között egy harmadik feltételezett merénylő holttestét is megtalálták. Francois Molins ügyész annyit mondott, hogy nem tudja egyelőre megmondani, hogy hány ember halt meg. A lakásban előállított három embert sem tudták eddig azonosítani a rendőrök. "Azonosításuk még folyamatban" - mondta az ügyész, de azt jelezte, hogy sem Abaaoud, sem Abdeslam nincs a letartóztatottak között. Az ügyész megerősítette, hogy az akció célpontja a 129 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud volt, aki Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet. Francois Molins szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet számos Európában végrehajtott terrorcselekményének vagy merénylettervének a kitervelője. Az ügyész megerősítette, hogy a Bataclan koncertterembe behatolt terrorkommandó egyik öngyilkos merénylőjének egy szemetesben megtalált telefonján talált utolsó SMS vezetett nyomra. Az üzenet címzettje abban a lakásban tartózkodott, ahova a kommandósok hajnalban betörtek.

Az ügyész azt is elmondta, hogy "minden jel arra utal", hogy a csoport újabb merényletre készült. A France2 közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a La Défense üzleti negyed vagy a Roissy Charles de Gaulle repülőtér volt az újabb célpont, de erről az ügyész nem közölt részleteket. Az ügyész elmondta, hogy a hét óráig tartó rendőri akció nagyon nehéz volt. A lakás ajtaja golyóálló volt, s amíg azt a kommandósok kinyitották, a terroristák fel tudtak készülni az ellentámadásra. A rendőrök mintegy 5 ezer töltényt lőttek ki, öt rendőr könnyebben megsérült.Forrás: MTI