Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat
2018.04.07
Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat
Április 29-én és 30-án ötödik alkalommal rendezik meg a Békéscsabai Vitézi Játékokat a Gabonamúzeumban - tájékoztatott a főszervező Munkácsy Mihály Múzeum közleményében.

Mint írják, a nemzetközi hagyományőrző történelmi fesztivált a Mátyás király-emlékév keretében rendezik meg. A kétnapos esemény a szokásoknak megfelelően díszes felvonulással veszi kezdetét, amelyen több száz kosztümös résztvevő vonul a Csaba Centertől a Városházáig. A főtéren zászlóforgatók látványos bemutatóval szórakoztatják az érdeklődőket.

A Gabonamúzeum területén kora délután kezdődnek a programok: középkori hadi bemutató, színes vásári forgatag, kézműves mesterek vásárral egybekötött bemutatója, népzenei koncert, családi játszóház, ismeretterjesztő előadás, táncház és lovaglási lehetőség várja a látogatókat.

A "Haditáborban" középkori fegyvereket lehet majd megtekinteni, amelyek használatát "vitézek" mutatják be. Lehetőség lesz az íjászat és a korabeli fegyverek kipróbálására, illetve a látogatók egy középkori hajítógép működő másolatát is szemügyre vehetik.

Április 29-én este fáklyás felvonulás veszi kezdetét, amelyet hadi bemutató, tüzes íjászat, különleges tűzzsonglőr és hastánc produkció követ. Másnap a résztvevők látványos bevonulása után hagyományőrző programok zajlanak majd.

A középkori hangulatot a korabeli sátrak, jurták, zászlók és címeres pajzsok mellett több száz kosztümös közreműködő és korhű zene garantálja.

A fesztivál egy kitalált történetre épül, amely szerint Hunyadi Mátyás magyar király meglátogatja fiát, Corvin Jánost, útközben pedig Békéscsabán lovagi tornát rendez. Az valóban történelmi tény, hogy Mátyás 1482-ben fiának adományozta a gyulai uradalmat - mutatnak rá a közleményben.

A belépődíjas rendezvényre jellemzően hatezernél több érdeklődő érkezik évről évre.

A nemzetpolitikai államtitkárság Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából hirdette meg 2018-ra a Mátyás király-emlékévet.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat