Gulyás Gergely és Dale A. Martin vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat
2019.05.26
Gulyás Gergely és Dale A. Martin vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át a Német-Magyar Barátság Díjat Arne Goberttől, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnökétől szombat este a Pesti Vigadóban.

Gulyás Gergely köszönőbeszédében úgy fogalmazott: nem csak a gazdasági területen kiváló a német-magyar együttműködés, hanem a társadalmi, illetve történelmi szálak is "ezerszeresen összekötnek bennünket". A Német Gazdasági Klub fontos szimbóluma a német-magyar barátságnak - tette hozzá.

Rámutatott: Németország külkereskedelme az együttesen 64 millió lakosú Visegrádi Négyekkel hatvan százalékkal magasabb, mint Németország kereskedelmi volumene a 66 milliós Franciaországgal. Harminc évvel ezelőtt erről még csak álmodni se mertünk volna - mondta a miniszter.

Dale A. Martin szerint a díj annak a megnyilvánulása, hogy személyek, szervezetek és országok közt is sok mindent el lehet érni. Az egység erősít - mondta, majd az emberek közötti és országhatárokon túl mutató közös pontok keresésére és megtalálására biztatott.

Arne Gobert, a Német Gazdasági Klub (DWC) elnöke köszöntőjében azt mondta: a magyarok nélkül a mai Európa talán másképp nézne ki. Hangsúlyozta, ma nem csak Nyugat-Európa országai járulnak hozzá a gazdasági sikerekhez. Ezen teljesítmények megfelelő méltatása helyett Magyarországot és a visegrádi országokat azzal kritizálják, hogy szembemennek Európával és nemzeti érdekeket képviselnek.

Úgy fogalmazott: az egykori német kancellár, Helmut Kohl jól tudta, mennyire fontos az Európai Unió bővítése Közép-Európa irányába. Hangsúlyozta: a nemzeti önrendelkezés jogát senkitől sem szabad elvenni - kvóták útján például -, de az unióban sokan ezt nem így látják. Aki kritizál, az politikai ellenség, aki a lakossága érdekeit képviseli, populistává válik - tette hozzá.

Balog Zoltán, az esemény védnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Német Gazdasági Klub mindent megtesz annak érdekében, hogy a német-magyar barátság erősödjön és elmélyüljön. Azonban sokkolónak nevezte azt a kitartást, amellyel a német nyilvánosság egy része - a médiát is ideértve -, "folyamatosan arra törekszik, hogy egy hamis Magyarország-képet közvetítsen és ezzel ártson az országnak".

Reményeit fejezte ki, hogy a német-magyar baráti kapcsolat "nem egy kétütemű motor lesz", hanem erőteljes lesz az európai gazdaságban. De nem csak a gazdaságban van szükség együttműködésre, párbeszédre németek és magyarok között - emelte ki.Forrás: MTI / Fotó: Balogh Zoltán

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat