2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra lesz szükség a járvány után
2020.05.16
2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra lesz szükség a járvány után
Az Európai Parlament (EP) állásfoglalást fogadott el az új uniós hétéves pénzügyi keretről (MFF), valamint arról, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk kiegyensúlyozására egy legalább 2000 milliárd eurós helyreállítási csomagra van szükség.

A nagy parlamenti többséggel elfogadott állásfoglalás szerint a helyreállítási csomag létrehozása nem mehet a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó MFF rovására, nem csökkentheti annak forrásait. A csomagot "hosszú lejáratú gazdaságélénkítési kötvényekkel" a legoptimálisabb finanszírozni, a pénzből hitelt és főként vissza nem térítendő támogatást, beruházásokat és tőkehozzájárulásokat biztosítanának.

Az állásfoglalásban az EP-képviselők felhívták az Európai Bizottság figyelmét, hogy ne használjon "kétes szorzószámokat ambiciózus számadatok hirdetésére", és ne hagyatkozzon "pénzügyi bűvészkedésre".

A képviselők szerint az MFF főösszegét meg kell emelni, egyben sürgető az uniós bevételek reformja is. Ugyancsak egyetértettek abban, hogy az MFF és a gazdaságélénkítési és átalakítási alap finanszírozása ne a közvetlen tagállami befizetések növelésén keresztül valósuljon meg.

David Sassoli, az EP elnöke pénteken sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a bizottság javaslata a helyreállítási tervről "semmiben nem új", annak van néhány olyan eleme, amelyet a képviselők támogatnak. Hangsúlyozta azonban, hogy ha a parlament állásfoglalásban rögzített kérései nem valósulnak meg, akkor a testület nem fog habozni, hogy éljen vétójogával.

"Itt az ideje, hogy a parlament is aktívan bekapcsolódjon a helyreállítási alappal kapcsolatos tárgyalásokba. Jó lenne, ha az Európai Bizottság és a Tanács is figyelne ránk, meghallgatná véleményünket" - hívta fel a figyelmet az elnök.

Sassoli kiemelte, hogy a parlament, annak ellenére, hogy többen gyengeséggel vádolják, "büszke és független" testület, és ebben a vitában - hiszen költségvetési témáról van szó - az övé lesz az utolsó szó.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP uniós parlamenti delegációvezetője az állásfoglalással kapcsolatos írásbeli nyilatkozatában kifejtette: a felzárkózás és a gazdasági növekedés előmozdítása kulcsfontosságú lesz a válságot követően a kohéziós politikán keresztül.

A kohéziós támogatások felhasználásában a közelmúltban bevezetett rugalmasságot legalább az új többéves pénzügyi keret első éveiben meg kell őrizni - tette hozzá.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az állásfoglalás kritikát fogalmaz meg az Európai Bizottsággal szemben, amikor arra szólítja fel, hogy "tartózkodjon a pénzügyi bűvészkedéstől, a félrevezető adatok prezentálásától, valamint a kétségbe vonható multiplikátor hatások használatától".

A delegáció vezetője szerint "a józanabbul gondolkodó képviselők" szempontjai érvényesültek az állásfoglalásban, miszerint a járvány okozta válság után az élet és a gazdaság újraindítására, helyreállítására kell összpontosítani és nem az ideológiai csatározásokra.

Győri Enikő fideszes képviselő ugyancsak írásbeli hozzászólásban hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt években sikeres volt gazdaságilag, a járvány kezelésében is az élen jár, ezért a visszaesés valószínűleg kevésbé sújtja majd az országot.

"Hazánk jó teljesítményét ugyanakkor nem érheti anyagi hátrány uniós szinten. Az EU nem jutalmazhatja mások felelőtlen gazdálkodását vagy a járvány félrekezelését a helyreállításra szánt forrásokból" - emelte ki a politikus.Forrás: MTI / Fotó: Getty Images

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat