LMP: a kukába valók a hulladéktörvény módosításának egyes részei
2020.12.01
LMP: a kukába valók a hulladéktörvény módosításának egyes részei
Az LMP azt javasolja a kormánynak, hogy szedje szét a hulladékgazdálkodási törvények módosítására benyújtott salátát.

Az előterjesztés jó elemeit újra nyújtsa be az Országgyűlés elé, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó "monopolisztikus törekvéseket" pedig dobja a kukába - mondta keddi online sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Schmuck Erzsébet szerint egy állami, haveri kukamonopólium létrehozására készül a kormányzat, amit majd jó eséllyel "pénzszivattyúnak" használna.

A kabinet a saját korábbi hibáiból sem tanult, hiszen "mestertervük" előbb állami közfeladattá teszi a hulladékgazdálkodás minden lényeges elemét, majd az egészet koncesszióba adja - értékelt.

A társelnök szerint a koncesszió elnyerője jól jár majd, ellentétben a legfeljebb alvállalkozóként tovább élő jelenlegi szolgáltatókkal és az önkormányzatokkal, amelyek a közszolgáltatások keresztül zsarolhatóvá válnak - mondta.

Rámutatott ugyanakkor: a beterjesztett javaslatnak előremutató elemei is vannak, különösen azok, amelyek az uniós kötelezettségvállalásból erednek. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtés arányának növelése, vagy az italcsomagolások kötelező visszaváltása. Utóbbit ugyanakkor az LMP társelnöke nem tartja elegendőnek, szerinte az újrahasznosítást is kötelezővé kell tenni.

Üdvözölte azt is, hogy a javaslat szigorúbb fellépést tervez azokkal szemben, akik a hulladékkal ügyeskednek.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat