Párbeszéd: alkotmányellenes a gyülekezési szabadság korlátozása
2021.03.27
Párbeszéd: alkotmányellenes a gyülekezési szabadság korlátozása
Az Alkotmánybírósághoz fordult Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, Józsefváros alpolgármestere, mert szerintük a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva már november óta korlátozza a gyülekezési szabadságot.

Erőss Gábor szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a járvány ürügyén betiltotta a tüntetéseket.

"A gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb, legalapvetőbb alkotmányos alapjog, amit (...) még a fideszes kétharmad által elfogadott alaptörvény is garantál" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette, még "járványbiztos" formában sem lehet tüntetni már lassan fél éve: nem engedélyezik az autós vagy az olyan demonstrációkat sem, ahol a résztvevők betartanák a távolsági és a maszkviselési szabályokat, esetleg ülve tiltakoznának.

Erőss Gábor elmondta azt is, néhány hete készítette el - a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakvéleménye alapján - az Alkotmánybíróságnak szánt beadványát, amiben azt kifogásolják, hogy a kormány úgy tiltotta meg a járvány alatt a tüntetéseket, hogy még kérvényezni sem lehet azok megtartását.

Jelezte, a Párbeszéd tüntetett volna egyebek mellett a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizációja, az oktatási szegregáció, "az önkormányzatok kifosztása" és "a kormányzati korrupció" ellen.

Hangsúlyozta, azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy adja vissza az emberek számára a gyülekezési szabadságot.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat