Újraavatták a Magyar Légierő első parancsnokának emlékművét
2021.08.15
Újraavatták a Magyar Légierő első parancsnokának emlékművét
Méltó helyen, a Szolnoki Repülőmúzeumban avatták újra Háry László, a Magyar Légierő első parancsnoka emlékművet - jelentette ki a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője az esemény helyszínén, szombaton.

Kilián Nándor vezérőrnagy emlékeztetett: az emlékmű a 2001-ben kiürített tököli repülőtérről került Szolnokra, ahol a létesítményt üzemeltető, azóta a szolnoki repülőezredbe beolvasztott, egykori Vitéz Háry László Vegyes Repülőosztály állíttatta fel.

Aláhúzta: hosszú idő után, a Magyar Légierő első parancsnoka előtt tisztelgő alkotás így a rangjához és jelentőségéhez illő helyre került, hiszen a magyar repüléstörténet relikviáit felvonultató, nemzetközi hírű Szolnoki Repülőmúzeumban talált új, végleges otthonra.

Háry László már az első világháborúban pilótaként szolgált, 1918-ig több mint 300 éles bevetésen és 80 légiharcban vett részt. Ezzel vált méltóvá a később önálló haderőnemmé alakult légierő irányítására - idézte fel a vezérőrnagy.

Kilián Nándor hangsúlyozta: mindez a honi hadtörténet olyan fontos mozzanata, amelyet "nem szabad veszni hagyni". Ezért született meg a döntés az emlékmű áttelepítéséről, az újraavatás időpontjául pedig igyekeztek minél közelebbi dátumot találni augusztus 15-höz, amely Nagyboldogasszony napja mellett a repülők napja is - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a hagyományápolás a Magyar Honvédségen belül haderő- és fegyvernemtől függetlenül mindenkinek fontos, "hiszen múlt nélkül nincs jelen és jövő" - fogalmazott.Forrás: MTI / Fotó: Mészáros János

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat