LMP: a kormányfő által bejelentett béremelések nem elegendőek
2021.10.10
LMP: a kormányfő által bejelentett béremelések nem elegendőek
Jó lépésnek tartja, de nem elegendőnek az LMP országgyűlési képviselője a napokban a kormányfő által bejelentett ágazati béremeléseket.

Ungár Péter a Facebook-oldalán közvetített, szombati online sajtótájékoztatóján "szerény mértékűnek" nevezte a béremeléseket hozzátéve, hogy szerinte nem tudható az sem, hogy a szociális és kulturális ágazat béremelése mennyiben tekinthető a garantált bérminimum- és a minimálbéremelés lépéseként.

Kifejtette: 2010-ben - amikor a Fidesz átvette a kormányzást - a szociális szektor átlagbére 75 százaléka volt a mediánbérnek, ez 2020-ra 45 százalék lett, és ez a 20 százalékos mostani béremelés sem fogja megoldani a problémát. "A szociális szektorban dolgozók bére egy vicc" - jelentette ki.

Az ellenzéki politikus hiányolta, hogy továbbra sincs szó az LMP által szorgalmazott egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítésről a szociális szektorban; ez a költségvetésnek 45 milliárd forintot jelentene, kevesebbet, mint a vadászati világkiállításra fordított összeg.

Kiemelte, pártja ezen kívül követeli, hogy a szociális és az egészségügyi bértábla végzettség alapján átjárható legyen.

A kulturális ágazatban dolgozók szintén 20 százalékos béremeléséről szólva Ungár Péter azt mondta: ez a bérfejlesztés sem oldja meg azt a "szörnyű dolgot, amit az Orbán-kormány tett", azt, hogy kivették a kulturális ágazatban dolgozókat a közalkalmazotti státuszból, amit az LMP hibás döntésnek tart és ellenez.

Az LMP úgy véli, hogy a választás előtti évben ezek a béremelések csak osztogatást jelentenek, valódi béremelést az említett szektorokban csak egy kormányváltással lehet megoldani - jelentette ki.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: maihirlap@maihirlap.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat