Mindent a füst ihlet
2022.01.09
Mindent a füst ihlet
Az Arany Kaviár Étterem egyik tulajdonosa Molnár Attila és családja, valamint a kolumbiai fejlesztő-kutató séf, José Guerrero nevéhez fűződik a főváros legújabb étteremnyitása a Budai Vár tövében.

Az étterem elnevezése, (h)umo azt jelenti füst. Gasztrokoncepciójuk szerint előtérbe kerülnek a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek. A füst az ételekben és a kifejezetten erre a helyre kifejlesztett koktélokban is egyaránt megjelenik: "Éttermünket és ételeinket a füst ihlette” – kezdi Molnár Attila tulajdonos a bemutatást. „Modern grilltechnikákat használunk, miközben a világ különböző pontjairól mutatunk be kiváló alapanyagokat és különlegesízeket. Nemzetközi konyhát álmodtunk ide. Több kultúra, több tájegység találkozik egy tányéron."

A multikulturális koncepcióra példaként az Oh!Padron fogást hozza. Ez grillezett durbincs Binchotan faszénen sütve, vajemulzió és padron paprika. Ebben több különböző gasztrokultúra ér össze. A durbincs frissen az Adriai tengerből érkezik, egy francia konyhára jellemző mártás (beuerrenoisette) kíséri, körete pedig a Spanyolországban tapasként fogyasztott padron paprika. Ehhez társul az UMO Palomakoktél, mely mexikói jegyeket hordoz (alapja füstös jegyekkel bíró mezcal grapefruittal és fűszersóval).

"Amikor a koncepciót fejlesztettem, az lebegett a szemem előtt, hogy az UMO nyisson ablakot a világra, az alapanyagok és a gasztronómiai technikák közös játéka hozzon létre egy felemelő élményt” – magyaráz José Guerrero, kolumbiai fejlesztő-kutató séf, akit az Arany Kaviár új koncepciójának megalkotásakor már megismerhetett a hazai értő gasztroközönség. „Egyediségünk, hogy ételeink mellé különleges koktél párosításokat is adunk. A tűz, mint fő elem, a füst, mint fő hatás összefonódik a koktélozás élményével és tökéletes összhangban együtt alkotják ezt a minden érzékszervre ható utazást."

Az UMO koktéljai pedig nem kisebb név alkotta meg, mint Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonosa: „A koktélok alapjául szolgáló szirupokat különböző gasztronómiai technikák alkalmazásával készítjük, a füst nagyon fontos számunkra. Kifejezetten adott ételek mellé ajánljuk őket.”

A csapat már várja a vendégeket. Érdemes figyelni rájuk, mert a Ponty utcai főhadiszálláson az UMO nyitása csak az első lépés.Forrás: abc24media / UMO Restaurant: / gastroguide