A Comédie-Francaise öt előadása az Urániában
2022.01.16
A Comédie-Francaise öt előadása az Urániában
Minden idők egyik legnagyobb színházcsinálója, Mollere születésének 400. évfordulója alkalmából a Comédie-Francaise öt produkciója látható márciustól az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán.

A Jean-Baptiste Poquelin néven 1622. január 15-én született francia drámaíró népszerű darabjai az Uránia Moliere 400 sorozatában lesznek láthatók a Francia Intézet együttműködésével - közölte az intézmény.

A Moliere házának is nevezett Comédie-Francaise a legtekintélyesebb francia színház, amely 1680-ban, Moliere halála után néhány évvel alakult meg, részben az ő elárvult társulatából.

A nagy drámaírót a mai napig Patronnak, azaz Főnöknek nevezik az intézményben, és nem múlhat el évad anélkül, hogy ne játszanák valamelyik darabját. Idén, a jubileumi év tiszteletére kilenc művét tűzik műsorra, amelyek közül A képzelt beteg, a Tartuffe, A fösvény és Az úrhatnám polgár világszerte látható lesz a kiválasztott mozikban.

Az Urániában ez a válogatás egy ötödik darabbal, a 2016-ban rögzített Mizantróp-előadással is kiegészül, és valamennyi produkció magyar felirattal lesz látható. A vetítéssorozat március 3-án A képzelt beteggel indul, ezt tavasszal még két előadás, ősszel pedig a tervek szerint további kettő követi.

A képzelt beteg Moliere utolsó színműve; a főszerepet alakító szerzőt a negyedik előadás alatt, a színpadon érte utol a vég: görcsös fájdalmak közt játszotta végig a darabot, majd otthonába térve meghalt. A képzelt beteg most a 2007-ben elhunyt Claude Stratz rendezésében látható: a háromfelvonásos komédia főhőse a magát folyton betegnek gondoló Argan úr (Gérard Giroudon alakításában), orvosok és patikusok jól fizető pénzeszsákja, akinek fiatal felesége is csak a halálát lesi, hogy végre megkaparinthassa az örökségét.

Április 7-én kerül mozivászonra a Tartuffe, avagy a képmutató, amelyet a XIV. Lajos által betiltott eredeti háromfelvonásos változatban adnak elő - 1664 óta először. A vallási képmutatást pellengérre állító művet az ősbemutató után a király a francia katolikus püspöki kar tiltakozására vetette le a műsorról. A betiltás ügye életre szóló seb maradt a szerző számára, végül az 1699-ben bemutatott ötfelvonásos, finomított változat vált elterjedtté. Az eredetit Georges Forestier, a Sorbonne színháztörténész professzora rekonstruálta Isabelle Grellet segítségével a Comédie-Francaise számára. A darabot az ismert belga rendező, Ivo van Hove viszi színre, a címszerepet Christophe Montenez alakítja.

Május 5-én következik A mizantróp, amelyet 1666-ban mutattak be a Palais-Royal színpadán. A verses komédiát azonnal dicsérték a kritikusok; címszereplője, az embergyűlölő Alceste - akit Loic Corbery alakít - szakít mindennapi életünk megannyi képmutatásával, kíméletlenül mindenkinek a szemébe mondja hibáit, rávilágít a környezetében élők ellentmondásaira és gyengeségeire. A komédia Clément Hervieu-Léger, a Comédie-Francaise rendezőjének modern felfogásában látható.

Az évad a tervek szerint ősszel A fösvény és Az úrhatnám polgár közvetítéseivel folytatódik. Az őszi időpontokat később hirdetik meg.Forrás: MTI